Cebula i czosnek – poznaj ich właściwości zdrowotne

Cebula i czosnek – poznaj ich właściwości zdrowotne

Już nasze prababcie mówiły, że w sezonie infekcyjnym najlepszym lekarstwem na wszystko jest cebula i czosnek. Z uwagi na to, do dziś w wielu domach przygotowuje się np. syrop z cebuli. A dlaczego? Zarówno cebula, jak i czosnek posiadają szereg mniej lub bardziej znanych nam właściwości, które wynikają z licznych, naturalnych związków chemicznych. Zatem, czym dokładnie wyróżniają się te rośliny oraz jak wpływają na nasz organizm?

Cebula i czosnek – co w sobie kryją?

Niektórzy z nas je uwielbiają, inni nienawidzą – nie da się ukryć, że cebula i czosnek odznaczają się charakterystycznym smakiem oraz zapachem. Jednak, czy warto wykorzystywać je w kuchni? Jak się okazuje, tak! Wszystko z uwagi na ich wyjątkowe właściwości wynikające ze substancje chemiczne w nich zawartych. Jak się okazuje, są bogate w związki siarki, w tym alliinę. Jest to nieaktywny tioaminokwas, który podczas rozdrabniania lub uszkodzenia tkanki rośliny, pod wpływem enzymu allinazy ulega hydrolizie i przekształceniu do aktywnej formy – allicyny. Ma ona silne działanie bakteriobójcze, przez co uznawana jest za naturalny antybiotyk. Co więcej, wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Oprócz tego wyróżnić można:

  • polisacharydy,
  • flawonoidy, w tym kwercetynę i jej glikozydy,
  • saponozydy steroidowe, triterpenowe i typu furostanu,
  • witaminy, w tym A, C i z grupy B,
  • mikro- i makroelementy, w tym K, Fe, Si, Mg czy Ca.

Bogactwo licznych związków chemicznych sprawia, że cebula i czosnek pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Warto jednak pamiętać, że najlepszym wyborem jest spożywanie ich na surowo, gdyż nadmierna obróbka termiczna zmniejsza właściwości zdrowotne tych warzyw. A jakie są korzyści z ich regularnego spożywania?

Cebula i czosnek w trakcie przeziębienia

Coraz więcej mówi się o tym, aby już przy pierwszych objawach przeziębienia sięgać po naturalne rozwiązania, takie jak cebula czy czosnek, a następnie dopiero po wszelkiego rodzaju leki. Dlaczego? Przede wszystkim wspomagają walkę organizmu z infekcją oraz umożliwiają naturalną budowę odporności, co jest niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju małych dzieci. W tym przypadku można wykorzystać ich aktywne substancje, działające antywirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Na efekt ten wpływa między innymi allicyna oraz kwercetyna. Z uwagi na to, już przy pierwszych objawach infekcji warto sięgnąć zarówno po cebulę, jak i czosnek, które można przygotować na wiele sposobów. A jakie są najbardziej popularne przepisy?

Syrop z cebuli

Są osoby, które regularnie stosują syrop z cebuli i takie, które pierwszy raz o nim słyszą. Jednak nie da się zaprzeczyć, że jest jedną z naturalnych metod walki z przeziębieniem, a zwłaszcza z katarem i kaszlem. Aby móc skorzystać lub podać osobie chorej syrop z cebuli, należy mieć w domu dwa składniki – cebulę i cukier. Sam sposób przyrządzenia jest bardzo prosty – kroimy drobno cebulę, umieszczamy ją w naczyniu z przykryciem i zasypujemy cukrem. Zaleca się, aby robić to warstwami lub dokładnie wymieszać łyżką. Sam cukier można zastąpić miodem, a ponadto taką miksturę można wzbogacić np. sokiem z cytryny.

Mleko z czosnkiem

Mleko i czosnek to połączenie, do którego większość z nas jest sceptycznie nastawiona, aczkolwiek jest w stanie pomóc w początkowej fazie przeziębienia. W jaki sposób? Świetnie wspomaga walkę z katarem, bólem gardła, kaszlem czy ogólnym osłabieniem organizmu, a wszystko to z uwagi na fakt, iż dostarcza licznych substancji wspierających układ odpornościowy. Jak zatem przyrządzić mleko z czosnkiem? Wystarczą tylko dwa składniki – mleko oraz ząbek czosnku. Dobrą opcją jest również wzbogacenie mikstury miodem lub masłem do smaku. Sam sposób wykonania jest prosty – do podgrzanego mleka należy dodać rozgnieciony ząbek świeżego czosnku, a masło lub miód – na końcu. Zaleca się, aby napój spożywać na ciepło, najlepiej dwa razy dziennie, np. rano i wieczorem.

Dlaczego warto spożywać cebulę i czosnek?

Jak się okazuje, rośliny te nie tylko są dobre w początkowym stadium przeziębienia. Okazuje się, że w korzystny sposób wpływają na cały organizm, np. poprzez:

  • hamowanie agregacji płytek krwi,
  • obniżanie poziomu lipidów,
  • wspomaganie wydzielania żółci,
  • obniżanie ciśnienia krwi,
  • pobudzanie czynności trawiennych.

Nie da się również zaprzeczyć, że regularne spożywanie obu surowców przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na nowotwór żołądka. Jest to związane z tym, iż warzywa z rodziny czosnkowatych posiadają liczne substancje przeciwnowotworowe, które mogą odgrywać ważną rolę w zapobieganiu rozwijania się zmian nowotworowych układu pokarmowego. W jaki sposób? Główną przyczyną jest występujący w tych roślinach disiarczek allilu, który powstaje w wyniku rozkładu allicyny. Hamuje on metabolizm ksenobiotyków, w tym nitrozoamin. Związki te tworzą się podczas obróbki termicznej żywności, np. peklowanego mięsa i mogą działać mutagennie, czyli wprowadzać zmiany genetycznie, tym samym przyczyniając się m.in. do powstawania nowotworów. Są również czynnikami teratogennymi, które powodują wady w rozwoju płodu.

Regularne spożywanie roślin bogatych w liczne związki chemiczne, a także mikro- i makroelementy korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia. Jednak warto pamiętać, że nie każdy z nas może je spożywać. Nie zaleca się ani cebuli, ani czosnku osobom z dolegliwościami nieżytu żołądka i jelit, cierpiącym na refluks żołądkowo-przełykowy oraz zmagających się z chorobami wątroby.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też

Wpływ muzyki na samopoczucie oraz stan emocjonalny człowieka

Wpływ muzyki na samopoczucie oraz stan emocjonalny człowieka

13 czerwca 2024
Insulinooporność a cukrzyca – co należy wiedzieć?

Insulinooporność a cukrzyca – co należy wiedzieć?

22 maja 2024
Na czym polegają choroby genetyczne i jak można je wykryć?

Na czym polegają choroby genetyczne i jak można je wykryć?

15 maja 2024
Endometrioza – czym jest i jak można ją zdiagnozować?

Endometrioza – czym jest i jak można ją zdiagnozować?

8 maja 2024
Znaczenie wody dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz procesów metabolicznych

Znaczenie wody dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz procesów metabolicznych

24 kwietnia 2024
Nieregularna miesiączka – czy to powód do zmartwień?

Nieregularna miesiączka – czy to powód do zmartwień?

17 kwietnia 2024

Inne z kategorii Porady zdrowotne

Insulinooporność a cukrzyca – co należy wiedzieć?

Insulinooporność a cukrzyca – co należy wiedzieć?

22 maja 2024
Prawidłowe przyjmowanie leków, czyli o czym powinien wiedzieć każdy pacjent

Prawidłowe przyjmowanie leków, czyli o czym powinien wiedzieć każdy pacjent

10 kwietnia 2024
Onycholiza paznokci – na czym dokładnie polega?

Onycholiza paznokci – na czym dokładnie polega?

20 marca 2024

Inne na temat Problemy z odpornością

HIV a AIDS – co warto wiedzieć?

HIV a AIDS – co warto wiedzieć?

15 września 2022
Co obniża naszą odporność?

Co obniża naszą odporność?

7 kwietnia 2022
Suplementy z żelazem w diecie sportowca

Suplementy z żelazem w diecie sportowca

28 marca 2022

Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zapoznaj się z polityką prywatności serwisu

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close