Ashwagandha – na co działa i jak ją stosować?

Ashwagandha – na co działa i jak ją stosować?

Znamy wiele roślin o prozdrowotnych właściwościach, w tym miętę czy głóg. Nazwy te brzmią o wiele bardziej znajomo, aniżeli np. ashwagandha. Jak się okazuje, roślina ta od tysięcy lat ceniona jest w medycynie ajurwedyjskiej. W Polsce stała się popularna dopiero na przestrzeni ostatnich lat, głównie wśród osób aktywnych. Co takiego kryje w sobie ashwagandha i dlaczego warto dowiedzieć się o niej czegoś więcej?

Ashwagandha – czym jest?

Ta brzmiąca niezwykle egzotycznie i tajemniczo nazwa, to nic innego, jak żeń-szeń indyjski, inaczej zwany witanią ospałą czy wiśnią zimową. Roślina ta należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae) i naturalnie występuje głównie w południowo-wschodniej Azji, jednak można ją spotkać również w krajach basenu Śródziemnego, w Afryce i Australii. Jest ona ważnym oraz wyjątkowo cennym ziołem Ajurwedy, czyli tradycyjnego indyjskiego systemu medycznego. Ashwagandha zawiera wiele składników aktywnych, w tym:

  • alkaloidy,
  • witanolidy,
  • flawonoidy,
  • saponiny,
  • kumaryny.

W lecznictwie wykorzystuje się głównie korzenie ashwagandhy, które mogą występować w postaci wysuszonej i rozdrobnionej na proszek. W takiej formie wchodzi w skład mieszanek ziołowych.

Ashwagandha – 7 korzyści ze spożywania

Istnieje wiele badań, które udowadniają dobroczynne działanie ashwagandhy na zdrowie człowieka. Kluczem do odczucia jej korzystnych właściwości jest przede wszystkim regularność. Zaleca się, aby stosować ją przez około 6-8 tygodni. Jednak, jakie korzyści mogą wynikać ze spożywania ashwagandhy?

Ashwagandha a układ nerwowy

W pierwszej kolejności warto wiedzieć, że żeń-szeń indyjski wspiera pracę układu nerwowego. Jest to najczęstszy powód, dla którego wiele osób chętnie po niego sięga. Przedkłada się to w dużej mierze na korzystny wpływ funkcjonowania mózgu, wspierania zdolności uczenia się oraz koncentracji.

Ashwagandha a układ odpornościowy

Inną, ale równie korzystnie wpływającą na nasze zdrowie zaletą jest wzmacnianie układu odpornościowego. Główną rolę odgrywają tutaj witanolidy, glikowiranolidy czy witanozydy, czyli związki chemiczne o działaniu antybakteryjnym i przeciwnowotworowym. Co więcej, są w stanie wzmocnić odporność organizmu na stres, zwiększając tym samym naszą psychiczną wydolność.

Ashwagandha a jakość snu

Spożywanie ashwagandhy jest w stanie poprawić jakość, a wszystko z uwagi na fakt, iż substancje aktywne w niej zawarte łagodzą niepokój oraz redukują ilość wydzielanego kortyzolu. Świetnym sposobem, który praktykuje się w Ajurwedzie, jest wypicie przed położeniem się do łóżka szklanki mleka z przyprawami oraz sproszkowanym korzeniem ashwagandhy.

Ashwagandha a wątroba

Kolejną, pozytywnie wpływającą na zdrowie właściwością ashwagandhy jest działanie hepatoprotekcyjne, czyli ochronne dla wątroby. Znajdujące się w tej roślinie związki czynne, w tym witanozydy mają działanie odtruwające oraz zabezpieczające przed negatywnymi skutkami działania metali ciężkich.

Ashwagandha a cholesterol

Wiele badań potwierdza, że regularne spożywanie ashwagandhy pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości, czyli tzw. “zły cholesterol”). Co więcej, jest w stanie podnieść poziom HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości, czyli tzw. “dobry cholesterol”), który jest ważny dla naszego zdrowia.

Ashwagandha a poziom cukru we krwi

Jak się okazuje, ashwagandha jest w stanie zmniejszyć poziom cukru we krwi. W badaniach udowodniono, że stosowanie ekstraktu działa nie tylko u osób zdrowych, ale także u tych, ze stwierdzoną hiperglikemią. Zaleca się, aby spożywać ją przez przynajmniej miesiąc, aby zobaczyć efekty.

Ashwagandha a działanie przeciwutleniające

Ashwagandha wyróżnia się działaniem przeciwutleniającym, które opiera się na zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników. Jest to niezwykle ważne, gdyż ich nadmiar w niekorzystny sposób wpływa na organizm człowieka, uszkadzając komórki, materiał genetyczny czy prowadząc do rozwijania się licznych chorób, w tym nowotworów.

Ashwagandha – zastosowanie

Jak widać, ashwagandha ma szerokie spektrum działania. Z uwagi na to przynależy do adaptogenów, czyli roślin o niezwykłym, normalizującym wpłynie na organizm ludzki. Wpływa na biochemię, fizjologię, enzymy i hormony, a także wzmacnia organizm zarówno w sposób fizyczny, jak i psychiczny. Z uwagi na to, ashwagandha może być stosowana w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w tym, cukrzycy, nowotworów, depresji oraz chorób krążenia. Jej działanie uspokajające wykorzystuje się w celu zwalczania lęku, ataków paniki, zmęczenia i bezsenności indukowanej stresem. Równie skutecznie zwalcza neurastenię. Coraz częściej jest polecana sportowcom, gdyż przyjmowana przed treningiem może zwiększać siłę oraz wytrzymałość fizyczną, a także poprawić napięcie mięśniowe czy dodać energii. Pamiętajmy jednak, że jak wiele roślin o właściwościach prozdrowotnych mają także przeciwwskazania. Nie zaleca się, aby ashwagandha była stosowana przez kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci. Osoby, które przyjął leki nasenne, uspokajające i przeciwlękowe powinny zachować ostrożność i skonsultować przyjmowanie preparatów z żeń-szeniem indyjskim z lekarzem lub farmaceutą.

Korzyści ze stosowania żeń-szenia indyjskiego jest wiele, wystarczy tylko prawidłowo go spożywać. Pamiętajmy, że kluczowa jest tutaj regularność oraz cierpliwość, gdyż pierwsze efekty mogą być widoczne dopiero po pewnym czasie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też

Profilaktyka osteoporozy – jak wzmocnić kości?

Profilaktyka osteoporozy – jak wzmocnić kości?

4 grudnia 2024
Jak radzić sobie z alergiami sezonowymi?

Jak radzić sobie z alergiami sezonowymi?

27 listopada 2024
Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży – jak rozpoznać problemy?

Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży – jak rozpoznać problemy?

20 listopada 2024
Skuteczne metody leczenia bezsenności

Skuteczne metody leczenia bezsenności

6 listopada 2024
Depresja – objawy, leczenie i jak wspierać osoby chore

Depresja – objawy, leczenie i jak wspierać osoby chore

23 października 2024
Jak dbać o zdrowe stawy i zapobiegać chorobom reumatycznym?

Jak dbać o zdrowe stawy i zapobiegać chorobom reumatycznym?

16 października 2024

Inne z kategorii Dieta i odżywianie

Dlaczego warto pić miętę?

Dlaczego warto pić miętę?

21 sierpnia 2024
Zioła i herbatki ziołowe a leki, czyli co można łączyć, a czego lepiej unikać

Zioła i herbatki ziołowe a leki, czyli co można łączyć, a czego lepiej unikać

24 lipca 2024
5 sprawdzonych sposobów na rzucenie palenia!

5 sprawdzonych sposobów na rzucenie palenia!

13 marca 2024

Inne na temat Problemy z odpornością

HIV a AIDS – co warto wiedzieć?

HIV a AIDS – co warto wiedzieć?

15 września 2022
Cebula i czosnek – poznaj ich właściwości zdrowotne

Cebula i czosnek – poznaj ich właściwości zdrowotne

3 czerwca 2022
Co obniża naszą odporność?

Co obniża naszą odporność?

7 kwietnia 2022

Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zapoznaj się z polityką prywatności serwisu

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close