Dieta dla kobiet w ciąży – w co powinna być bogata

Dieta dla kobiet w ciąży – w co powinna być bogata

Prawidłowa dieta podczas ciąży jest niezbędna dla zdrowia kobiety i dziecka. Należy zwrócić szczególną uwagę na to, co spożywa się w ciągu dnia, w jakich ilościach i jakie składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obojga. Przeczytaj artykuł, by dowiedzieć się, jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta dla ciężarnej. 

Jakie składniki są niezbędne podczas ciąży?

Dostarczanie sobie i dziecku odpowiedniej ilości niezbędnych składników powinno być sprawą priorytetową dla przyszłej mamy. Wszelkie pytania i wątpliwości trzeba konsultować z lekarzem, by płód rozwijał się prawidłowo. Do składników, których odpowiednia ilość jest  kluczowa podczas ciąży, należą:

  • kwas foliowy – powinien być suplementowany do końca pierwszego trymestru. Często zaleca się przyjmowanie go przed ciążą, około 6 miesięcy przed zapłodnieniem oraz podczas laktacji. Jest on kluczowy w prawidłowym kształtowaniu się układu nerwowego i minimalizuje ryzyko wad cewy nerwowej. W przypadku rozwoju ciąży bliźniaczej, należy zwiększyć dawkę;
  • cynk – jego zbyt mała ilość może hamować rozwój płodu i być przyczyną wad;
  • żelazo – zalecane po 8. tygodniu ciąży, zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości u dziecka, a jego zbyt mała ilość może wywołać przedwczesny poród;
  • magnez – powoduje mniejszą częstotliwość skurczów brzucha. Należy przyjmować go również w okresie karmienia piersią;
  • witamina A – wpływa korzystnie na cerę i wzrok, jednak trzeba uważać, by jej nie przedawkować. Ciężarne powinny uważać na kosmetyki z retinolem, ponieważ jest on wchłaniany przez skórę. Jej zbyt duża ilość może powodować wady czaszki i serca. Zapotrzebowanie na tę witaminę rośnie u kobiet karmiących piersią;
  • witamina E – jej celem jest ochrona błon komórkowych oraz zminimalizowanie ryzyka zachorowania na miażdżycę. U wcześniaków często zauważa się zbyt małą ilość tej witaminy;
  • jod – choć nie jest to powszechnie znane, to jego niedobór może być przyczyną zaburzeń psychomotorycznych oraz ADHD. Brak tego elementu może zwiększyć ryzyko poronienia. Należy go suplementować również w okresie laktacji;
  • witamina D3 – jej niedobór może skutkować zaburzeniami w układzie kostnym. Zaleca się codzienną suplementację dorosłym, (w tym ciężarnym i kobietom karmiącym),
  • wapń – wzmacnia kości oraz może łagodzić skurcze macicy. Zapotrzebowanie na ten składnik rośnie w II i III trymestrze ciąży, a również podczas karmienia.

Jeśli rutynowe badania krwi wykażą niedobór innych witamin i minerałów, należy zgłosić się do lekarza prowadzącego. Nie powinno się wprowadzać suplementacji, bez uprzedniej konsultacji z fachowcem.

Najważniejsze zasady diety w ciąży

Większość składników można dostarczać organizmowi, dzięki dobrze zbilansowanym i różnorodnym posiłkom. Dieta powinna być urozmaicona, aby uniknąć niedoborów, jak również nadmiaru niektórych składników. Kobieta ciężarna powinna odżywiać się regularnie, spożywać około 5-6 posiłków, w równych odstępach czasowych. Ważne jest również dostarczanie odpowiedniej ilości płynów, w tym czystej wody. Wspomoże to pracę nerek i usuwanie toksyn z organizmu. Ciężarne powinny spożywać dużo warzyw i owoców – produkty bogate w błonnik pokarmowy ulżą w nieprzyjemnych zaparciach. Najważniejszym posiłkiem powinno być obfite śniadanie, które da kobiecie energię na cały dzień. Produkty powinny być dobre jakościowo, nie zawierać zbędnej chemii i nie być przetworzone. Należy unikać soli, surowego mięsa, produktów z niepasteryzowanego mleka. Przed jakimkolwiek posiłkiem trzeba umyć ręce, aby zmniejszyć ryzyko przedostawania się do organizmu bakterii. Powinno się pamiętać, że to co kobieta w ciąży spożywa, ma już wpływ nie tylko na nią, ale również na drugiego człowieka, rosnącego w jej brzuchu.

Błędy dietetyczne kobiet w ciąży

Mimo tego, że kobiety w ciąży starają się dbać o siebie i o swoją dietę, często zdarza im się popełniać drobne błędy. Wynikają one zazwyczaj z braku wiarygodnych informacji o sposobie żywienia w tym okresie. Mogą być też spowodowane stresem lub pracą w czasie ciąży i wynikającym z tego brakiem czasu. Błędne nawyki mogą być przyczyną niedoborów i złego samopoczucia, dlatego należy zwrócić na to szczególną uwagę. Do najczęstszych błędów zalicza się spożywanie bardzo tłustego jedzenia, brak regularnych posiłków, duża ilość słodyczy lub picie mocnej kawy i herbaty. Należy też pamiętać, że nawet minimalna ilość alkoholu, choćby w postaci pół lampki wina do obiadu, jest niezwykle szkodliwa dla płodu. Substancja ta powoduje szkody podczas formowania się organów dziecka i może być czynnikiem wywołujących chemiczne mikrouszkodzenia nerwu wzrokowego oraz w ośrodkowym układzie nerwowym.

Posiadanie podstawowej wiedzy na temat tego, jak powinna wyglądać dieta, regularne badania oraz suplementacja ułożona przy pomocy lekarza, pozwoli kobiecie ciężarnej cieszyć się tym okresem i pozostać zdrową.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też

Na czym polegają choroby genetyczne i jak można je wykryć?

Na czym polegają choroby genetyczne i jak można je wykryć?

15 maja 2024
Endometrioza – czym jest i jak można ją zdiagnozować?

Endometrioza – czym jest i jak można ją zdiagnozować?

8 maja 2024
Znaczenie wody dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz procesów metabolicznych

Znaczenie wody dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz procesów metabolicznych

24 kwietnia 2024
Nieregularna miesiączka – czy to powód do zmartwień?

Nieregularna miesiączka – czy to powód do zmartwień?

17 kwietnia 2024
Prawidłowe przyjmowanie leków, czyli o czym powinien wiedzieć każdy pacjent

Prawidłowe przyjmowanie leków, czyli o czym powinien wiedzieć każdy pacjent

10 kwietnia 2024
Medycyna naturalna – poznaj jej zalety

Medycyna naturalna – poznaj jej zalety

27 marca 2024

Inne z kategorii Dieta i odżywianie

5 sprawdzonych sposobów na rzucenie palenia!

5 sprawdzonych sposobów na rzucenie palenia!

13 marca 2024
Wsparcie w rzucaniu palenia – na czym polega?

Wsparcie w rzucaniu palenia – na czym polega?

14 lutego 2024
Skąd się bierze zgaga i jak sobie z nią radzić?

Skąd się bierze zgaga i jak sobie z nią radzić?

24 stycznia 2024

Inne na temat Problemy z odżywianiem

Paradoks odchudzania, czyli czemu waga stoi mimo deficytu kalorycznego

Paradoks odchudzania, czyli czemu waga stoi mimo deficytu kalorycznego

23 marca 2023
Cukier – nasz wróg czy dobry przyjaciel?

Cukier – nasz wróg czy dobry przyjaciel?

13 stycznia 2023
Tabletki z tasiemcem – “cudowny” sposób na odchudzanie czy zagrożenia dla zdrowia i życia?

Tabletki z tasiemcem – “cudowny” sposób na odchudzanie czy zagrożenia dla zdrowia i życia?

29 sierpnia 2022

Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zapoznaj się z polityką prywatności serwisu

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close