Poznaj 10 najpopularniejszych alergenów pokarmowych

Poznaj 10 najpopularniejszych alergenów pokarmowych

Coraz więcej osób zmaga się z problemami wynikającymi z wszelkich alergii pokarmowych. Objawy nietolerancji mogą być lekkie, natomiast w wielu przypadkach pojawiają się w formie wstrząsu anafilaktycznego. Przedstawiamy 10 najpopularniejszych alergenów, których część osób powinna unikać.

Jajka

Białka jaj (szczególnie kurzych) są silnym alergenem. Objawy można zauważyć głównie u małych dzieci, natomiast sama tolerancja może rozwijać się aż do wieku szkolnego. Jak w wielu przypadkach bywa, im mniej przetworzony jest produkt, tym większy ma potencjał alergizujący – właśnie z tego powodu najbardziej uporczywe reakcje można zauważyć po zjedzeniu jajka na miękko lub majonezu.

Mleko

Alergia na białka mleka jest zdecydowanie najczęściej występującą alergią pokarmową. Niemal każdy ma w swoim otoczeniu osobę, która musi unikać samego napoju, jak również żywności, w której skład wchodzi właśnie mleko. Niska tolerancja tego składnika wynika między innymi z faktu, iż znajduje się w nim nie jeden, a aż trzy składniki alergizujące. Wśród nich wymienia się kazeinę, a także alfa- i beta-laktoglobuliny.

Orzechy, przede wszystkim ziemne

Orzechy, w szczególności ziemne, są jednymi z najważniejszych produktów wywołujących anafilaksję. Co ważne, reakcja alergiczna nie zależy od wieku osoby uczulonej, a narastanie częstości tej alergii jest stale obserwowane. Orzechy to żywność, która z reguły wywołuje gwałtowne, zagrażające życiu reakcje alergiczne, a sama nietolerancja może utrzymywać się całe życie. Poza ziemnymi, silne właściwości uczulające mają również wszystkie orzechy rosnące na drzewach (nerkowce, laskowe, włoskie, migdały, orzeszki piniowe). Przy tego typu nietolerancji należy zachowywać szczególną ostrożność – są to bowiem składniki pokarmowe, które pojawiają się w bardzo wielu produktach, chociażby w śladowych ilościach.

Ryby

W przypadku ryb, reakcję alergiczną może wywołać potencjalnie każdy gatunek. Doświadczenie pokazuje jednak, iż to gatunki morskie są produktami żywnościowymi, które najczęściej są przyczyną anafilaksji. Alergia z reguły utrzymuje się przez kilkanaście lat – przez ten czas osoba uczulona powinna unikać nie tylko ryb w czystej postaci, ale również sosów rybnych, czy też kostek rosołowych wzbogaconych o ten smak.

Skorupiaki

Na liście popularnych alergenów znajdują się również nieco mniej popularne produkty żywnościowe – wśród nich wyróżnia się skorupiaki, takie, jak kraby, homary, czy krewetki. W naszym kraju nie są spożywane zbyt często, ale mimo to są w stanie spowodować silną reakcję alergiczną, nawet w przypadku, gdy występują w śladowych ilościach.

Soja

Produkty sojowe pojawiają się na stołach coraz częściej – to właśnie na tym produkcie opiera się wiele zamienników mięsa. Choć ich spożycie wciąż jest dużo niższe niż w krajach azjatyckich, to reakcje alergiczne na ten składnik zdarzają się coraz częściej. Soja najczęściej występuje w składach produktów pod postacią lecytyny sojowej lub białka sojowego.

Zboża zawierające gluten

Zboża zawierające gluten to między innymi pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz, jęczmień oraz owies. Nie bez powodu na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów oznaczonych jako bezglutenowe – wymienione wcześniej składniki szkodzą dużej ilości osób. Choć sama alergia na gluten występuje stosunkowo rzadko, to jej oparty na innym mechanizmie immunologicznym odpowiednik – celiakia – jest diagnozowany coraz częściej. Produkty, których w tym przypadku należy unikać to głównie kasze, makarony, płatki i mąki. Zboża te stanowią również istotny dodatek do przetworów mięsnych, serów, napojów, zup i piwa.

Ziarna sezamu

Sezam występuje w wielu popularnych produktach żywnościowych, takich, jak hummus, tahini, pieczywo, kremy, ciastka. Znajduje się na liście ze względu na to, iż – choć u stosunkowo niewielkiej grupy – może być przyczyną ciężkich reakcji anafilaktycznych.

Mięczaki

Małże, kalmary, ślimaki, ostrygi – próbowałeś kiedyś? Jeśli nie, to przed tym wielkim dniem, koniecznie sprawdź, czy mięczaki Cię nie uczulą. Są to produkty żywnościowe o silnym potencjale alergizującym – spożycie nawet minimalnej ilości może wywołać gwałtowną reakcję.

Łubin

Łubin jest rośliną strączkową, która stosunkowo niedawno została uznana za produkt o silnym potencjale alergizującym. Alergeny te są bardzo podobne do tych, które występują w orzeszkach ziemnych – właśnie z tego powodu nietolerancje tych dwóch produktów często występują jednocześnie.

W przypadku jakiejkolwiek alergii pokarmowej należy zachować szczególną ostrożność. Wymienione powyżej alergeny bardzo często prowadzą do anafilaksji, czyli nasilonych objawów alergii. Należy zwracać szczególną uwagę na składy spożywanych produktów oraz oznaczenia w menu – tylko dzięki temu można mieć pewność, iż spożywany posiłek nie stanowi zagrożenia dla życia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też

Owsiki – przyczyny, objawy i leczenie

Owsiki – przyczyny, objawy i leczenie

25 września 2024
Pieprzyk a czerniak – poznaj najważniejsze różnice

Pieprzyk a czerniak – poznaj najważniejsze różnice

18 września 2024
Samoistnie pojawiające się siniaki? Sprawdź, czego może dotyczyć ten problem!

Samoistnie pojawiające się siniaki? Sprawdź, czego może dotyczyć ten problem!

11 września 2024
Joga – idealna aktywność dla kogo?

Joga – idealna aktywność dla kogo?

28 sierpnia 2024
Dlaczego warto pić miętę?

Dlaczego warto pić miętę?

21 sierpnia 2024
Nadczynność i niedoczynność tarczycy – czym się różnią i jak się objawiają?

Nadczynność i niedoczynność tarczycy – czym się różnią i jak się objawiają?

7 sierpnia 2024

Inne z kategorii Choroby

Na czym polegają choroby genetyczne i jak można je wykryć?

Na czym polegają choroby genetyczne i jak można je wykryć?

15 maja 2024
Jak wygląda wszawica oraz na czym polega jej leczenie?

Jak wygląda wszawica oraz na czym polega jej leczenie?

7 lutego 2024
Kaszel mokry – jak go leczyć?

Kaszel mokry – jak go leczyć?

14 grudnia 2023

Inne na temat Alergie

Skąd biorą się alergie?

Skąd biorą się alergie?

18 czerwca 2021
Testy alergiczne z krwi – kiedy warto je wykonać

Testy alergiczne z krwi – kiedy warto je wykonać

30 maja 2021

Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zapoznaj się z polityką prywatności serwisu

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close