Dieta dla wegan i wegetarian – o czym warto pamiętać?

Dieta dla wegan i wegetarian – o czym warto pamiętać?

Obecnie, diety wegetariańska oraz wegańska, cieszą się ogromną popularnością. Coraz więcej osób, z pobudek zdrowotnych lub ideologicznych, decyduje się na zrezygnowanie z mięsa czy produktów pochodzenia zwierzęcego. W tym artykule przeczytasz, czy taki sposób odżywiania będzie dla Ciebie dobry oraz o czym warto pamiętać na początku swojej przygody z dietą roślinną.

Czym różni się dieta wegetariańska od wegańskiej?

Dieta wegetariańska polega na wykluczeniu ze swojego jadłospisu mięsa (w tym również mięsa ryb), ale zezwala ona na spożywanie produktów odzwierzęcych, takich jak mleko, jajka czy nabiał. Natomiast dieta wegańska, czyli roślinna, wyklucza zarówno mięso, jak i wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Często weganie decydują się też na rezygnację z miodu. Obie diety, dobrze zbilansowane i odpowiednio uzupełnianie, niosą ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jednak nie jest to jedyna przyczyna coraz większego zainteresowania tym sposobem odżywiania. Wiele ludzie decyduje się zrezygnować z mięsa z powodów ideologicznych, nie chcąc przyczyniać się do cierpienia zwierząt. Ponadto weganie bardzo często nie kupują kosmetyków testowanych na zwierzętach, nie noszą futer oraz dbają o ekologię i organizmy, żyjące w morzach i oceanach.

Zalety diety wegetariańskiej i wegańskiej  

Decydując się, na którąś z tych diet, możemy zauważyć znaczną poprawę naszego zdrowia. Do głównych zalet diet, wyłączających z jadłospisu mięso, należy zmniejszenie ryzyka wystąpienia otyłości, zachorowania na cukrzycę czy na nadciśnienie. Ponadto, pomogą nam one uporać się z przewlekłymi zaparciami oraz z za wysokim poziomem cholesterolu. Wiele osób, po odstawieniu mięsa oraz składników pochodzenia zwierzęcego, zauważa również poprawę kondycji skóry. Niektórzy z nas mogą nie tolerować poszczególnych produktów (np. mleka) i wcale o tym nie wiedzieć. Usunięcie ich z diety może zakończyć nasze problemy żołądkowo-jelitowe.

Od czego zacząć dietę wykluczającą mięso lub tę całkowicie roślinną?

Zaczynając dietę wegetariańską lub wegańską, czujemy się często rzuceni na głęboką wodę i staramy się, metodą prób i błędów, poradzić sobie z nowym stylem odżywiania. Jeśli mamy taką możliwość, najlepszą opcją będzie wizyta u dietetyka, który pomoże nam ułożyć odpowiedni jadłospis. Warto też nauczyć się, jak robić zakupy – jakie produkty wybierać i dlaczego. W Twoim koszyku sklepowym nie powinno zabraknąć warzyw, kasz, makaronów czy owoców. Na śniadanie polub się z owsianką na mleku roślinnym, którą możesz ugotować na wiele sposobów i dodawać do niej smaczne owoce oraz orzechy. Poczytaj na temat źródeł białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej i nie zapomnij o jego uzupełnianiu. Przykładowymi produktami bogatymi w białko są rośliny strączkowe, orzechy, ziarna, jajka oraz mleko.

Jeśli lubisz smak mięsa lub nabiał, ale decydujesz się na zrezygnowanie z nich, możesz poszukać ich roślinnych zamienników. Są one szeroko dostępne na rynku, a ich smak często jest bardzo zbliżony do “oryginału”. Na półkach w supermarkecie możesz znaleźć kotlety sojowe, burgery roślinne czy roślinne mielone. Mleko zamień na napój roślinny, np. owsiany, ryżowy, czy kokosowy, a jogurt naturalny na ten sojowy. Ważne jest, by Twoje posiłki były dobrze zbilansowane. Oprócz wykluczenia mięsa czy nabiału z diety, zadbaj o uzupełnianie składników, które te by Ci dostarczały. Pamiętaj o suplementacji witaminy B12, która znajduje się tylko w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Na początku warto inspirować się, oglądając kanały na YouTube oraz czytając blogi kulinarne. Jednak nic nie zastąpi profesjonalnej rady eksperta.

Jakie są zagrożenia?

Dieta wegetariańska i wegańska, prawidłowo uzupełniane, przynoszą wiele korzyści. Jednak nieprawidłowo zbilansowane, mogą powodować też szkody w organizmie. Pierwszym zagrożeniem mogą być wynikające z nich niedobory, które powstają, gdy eliminujemy z diety mięso czy nabiał, nie zastępując ich odżywczych składników. Warto więc monitorować to, wykonując co jakiś czas badania krwi. Przechodząc na dietę roślinną możemy jeść więcej objętościowo, ale nie dostarczać odpowiedniej ilości kalorii. Co powoduje znaczny spadek wagi, pogorszenie kondycji oraz, w efekcie, niedożywienie. U niektórych, diety te mogą spowodować niesprawność układu pokarmowego oraz prowadzić do zaburzeń miesiączkowania. Dlatego warto przed podjęciem diety zaznajomić się rzetelnie z tematem.

Jak widzisz, dieta wegetariańska i wegańska może być zbawienna dla naszego zdrowia i przynosić nam wiele korzyści. Jednak warto obserwować swój organizm i podejść do zmiany diety z głową, by uniknąć problemów zdrowotnych.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też

Wpływ muzyki na samopoczucie oraz stan emocjonalny człowieka

Wpływ muzyki na samopoczucie oraz stan emocjonalny człowieka

13 czerwca 2024
Insulinooporność a cukrzyca – co należy wiedzieć?

Insulinooporność a cukrzyca – co należy wiedzieć?

22 maja 2024
Na czym polegają choroby genetyczne i jak można je wykryć?

Na czym polegają choroby genetyczne i jak można je wykryć?

15 maja 2024
Endometrioza – czym jest i jak można ją zdiagnozować?

Endometrioza – czym jest i jak można ją zdiagnozować?

8 maja 2024
Znaczenie wody dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz procesów metabolicznych

Znaczenie wody dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz procesów metabolicznych

24 kwietnia 2024
Nieregularna miesiączka – czy to powód do zmartwień?

Nieregularna miesiączka – czy to powód do zmartwień?

17 kwietnia 2024

Inne z kategorii Dieta i odżywianie

5 sprawdzonych sposobów na rzucenie palenia!

5 sprawdzonych sposobów na rzucenie palenia!

13 marca 2024
Wsparcie w rzucaniu palenia – na czym polega?

Wsparcie w rzucaniu palenia – na czym polega?

14 lutego 2024
Skąd się bierze zgaga i jak sobie z nią radzić?

Skąd się bierze zgaga i jak sobie z nią radzić?

24 stycznia 2024

Inne na temat Problemy z odżywianiem

Paradoks odchudzania, czyli czemu waga stoi mimo deficytu kalorycznego

Paradoks odchudzania, czyli czemu waga stoi mimo deficytu kalorycznego

23 marca 2023
Cukier – nasz wróg czy dobry przyjaciel?

Cukier – nasz wróg czy dobry przyjaciel?

13 stycznia 2023
Tabletki z tasiemcem – “cudowny” sposób na odchudzanie czy zagrożenia dla zdrowia i życia?

Tabletki z tasiemcem – “cudowny” sposób na odchudzanie czy zagrożenia dla zdrowia i życia?

29 sierpnia 2022

Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zapoznaj się z polityką prywatności serwisu

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close